Een professioneel bureau voor training en coaching met een uniek concept, waar mensen groeien, met humor en plezier!

Deel 2 van de 5 gouden regels voor een positief zelfbeeld

2 De naakte waarheid.

Hoe comfortabel jij je naakt voelt, zegt iets over je zelfbeeld. Voel jij je lekker vrij in je blootje of zou je liever zo snel mogelijk weer iets aantrekken? Dit beïnvloed ook de manier waarop je ervaart hoe je partner naar je kijkt en je waardeert. Als je zelf niet lekker in je vel zit, interpreteer je een blik op opmerking van je partner eerder verkeerd. Hoe vrijer jij je voelt in je lichaam, ook bloot, hoe gezonder je zelfbeeld wordt.

TO DO,

Sta de komende tijd elke dag een keer naakt voor de spiegel en wees lief voor je lichaam. Benoem wat je mooi vindt en waar je blij mee bent. Spring de volgende keer dat je gaat vrijen niet snel onder de dekens, maar trek langzaam en uitdagend je kleding uit voor je partner. Probeer als je vrijt een positie uit die je voorheen vermeed vanuit onzekerheid over je lichaam, en focus daarbij alleen op het geven en ontvangen van plezier.

3 Zet je schaduw in de spotlight.

Natuurlijk ben je het liefst elke dag op je leukst, maar ook je negatieve eigenschappen maken je wie je bent. Als je de eigenschappen accepteert die je eigenlijk in jezelf afwijst – zoals je perfectionisme, egoïsme, koppigheid, gemeenheid of dominantie – zorgt dat voor een gezond zelfbeeld. Zo zie en accepteer je jezelf zoals je werkelijk bent, in plaats van zoals je graag wilt zijn. Het maakt je een completer mens. Als je negatieve eigenschappen niet helemaal welkom zijn, vervormen deze eigenschappen zich. Bijvoorbeeld tot je beter voelen dan een ander, vijandigheid, afstandelijkheid, agressie, ruzie zoeken, schreeuwen of geïrriteerd zijn. Dit is uiteraard een onbewust proces. Psychologe Debbie Ford legt in haar bestseller Licht op Schaduw uit dat je emoties of gevoelens wel kunt ‘wegdrukken’ uit je bewuste, maar nooit uit je onderbewuste, omdat deze eigenschappen nou eenmaal bij je horen. Een voorbeeld: als je in je relatie jaloezie ervaart, maar dit wegstopt omdat je het geen leuke eigenschap vindt, dan komt het steeds op een manipulatieve manier toch naar boven. Misschien ga je snauwen, ben je snel geïrriteerd of ben je niet meer vrolijk. De anders snapt niet waarom en dat zorgt voor irritatie en ruzies. Als je de jaloezie, of de angst die daar vaak onder zit, er laat zijn en het zelfs kunt uitspreken, dan geef je de ander de gelegenheid om je te begrijpen en zullen de ruzies minder worden. Onbewust manipuleren of opeen negatieve manier bevestiging zoeken is niet meer nodig. Een handig hulpmiddel om jezelf beter te leren kennen on om uit te vogelen welke eigenschappen, emoties of kanten jij van jezelf ontkent, is projectie. Van projectie kan sprake zijn als je eigenschappen of emoties van jezelf probeert te ontkennen, verbergen of verdringen door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders. Ford legt het nog duidelijker uit in haar boek: als een ander je irriteert met zijn of haar gedrag, kun je er altijd van uitgaan dat er projectie in het spel is. Anders zou die ander je niet triggeren. Je ziet onbewust je eigen gedrag dat wordt weerspiegeld in een ander. Onbewust maak het je boos dat jij je best doet deze eigenschap of emotie weg te drukken terwijl je een andere deze openlijk laat zien. Dat is de trigger.

TO DO,

Is jouw collega irritant? Zeurt die vriendin altijd zo? Deze mensen leren je eigenlijk het meest over jezelf. Schrijf eens op waarom je je ergert aan de mensen in je omgeving en kijk wat dit zegt over jezelf. Mag je van jezelf weleens een keer zeuren, of sta je dat niet toe? Als je ziet dat die vervelende eigenschap waar jij je aan ergert bij een andere eigenlijk een weg gedrukt deel van jezelf is, kun je dat deel proberen te accepteren en dat zorgt voor een gezond en completer zelfbeeld.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.