Een professioneel bureau voor training en coaching met een uniek concept, waar mensen groeien, met humor en plezier!

Je leven wordt leuker als je in jezelf gelooft

Twijfel je vaak aan jezelf, en zou je graag wat zekerder zijn over je talenten? Durf dan in jezelf te geloven! Wij hebben vier tips!

Je leven wordt leuker als je in jezelf gelooft

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te makkelijker je leven wordt. Je wordt niet langer tegengehouden door twijfels, angsten en onzekerheden. Je kunt simpelweg doen wat je wilt doen.

Het is erg waardevol om in jezelf te geloven, om je eigen kracht te zien. Je leven zal soepeler lopen op heel veel gebieden, en bovendien veel leuker worden.

Ga aan de slag met de onderstaande tips, en durf meer in jezelf te geloven!

1. Schat jezelf iets hoger in, in plaats van iets lager

De meesten van ons hebben wel een beeld van zichzelf dat op zijn minst een béétje strookt met de realiteit. Als jij heel goed bent in je werk dan weet je dit heus wel van jezelf.

Het punt is echter dat we onszelf altijd iets lager inschatten dan nodig is. Iemand geeft je een compliment over je werk, en jij denkt meteen bij jezelf: “Ja, maar hij weet niet hoe lang ik er mee bezig ben geweest om dat voor elkaar te krijgen.”

Je doet je best om dit compliment meteen minder waardevol te maken, zodat het weer aansluit bij het beeld dat jij van jezelf hebt. Probeer dit eens om te draaien. Relativeer complimenten niet weg in je hoofd, maar breid ze juist uit.

Overdrijf een beetje, en schat jezelf gewoon iets hoger in. Als je dan toch afwijkt van de realiteit door jezelf lager in te schatten, waarom zou je jezelf dan niet hoger kunnen inschatten? “Ja, dat heb ik zéker goed gedaan. Sta er zelf ook van te kijken!”

2. Bewijs aan jezelf dat je waardevoller bent dan je zelf denkt

Als je weet dat je soms aan jezelf twijfelt, troost je dan met de volgende gedachte: Je bent waardevoller dan je zelf denkt.

Je kunt meer dan je denkt. Wanneer je twijfelt, haal deze gedachte dan naar voren en durf jezelf in het diepe te storten. Bewijs aan jezelf dat je meer kan dan je zelf denkt. Wanneer je met eigen ogen ziet dat het waar is zul je sterker in jezelf geloven.

Denk jij dat je nooit een interessante lezing kunt houden over het project waaraan je al maanden werkt? Bedenk dan direct dat je dit wel kunt, en ga ermee aan de slag om dit aan jezelf te bewijzen.

3. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, zegt de aloude wijsheid. En zo is het zeker. Sterker nog, ik zou durven zeggen dat een goede voorbereiding vaak goed is voor 80% van het werk.

Wil je aan jezelf bewijzen dat je meer kunt dan je dacht? Bereid je dan goed voor, en voel hoe je zelfvertrouwen groeit. Twijfel ontstaat wanneer je niet zeker bent over bepaalde factoren.

Wanneer je je goed voorbereidt, kun je steeds meer onzekerheid schrappen en dus steeds meer in jezelf geloven.

Dus wil je die lezing geven? Bereid je dan goed voor. Niet alleen inhoudelijk, maar werk aan je presentatietechniek, zorg voor een mooie slideshow, oefen je lezing en laat anderen verbeterpunten geven.

Als je je goed voorbereidt, kun je geweldige dingen voor elkaar krijgen die je nooit voor mogelijk had gehouden!

4. Luister naar de complimenten

Heb je aan jezelf bewezen wat je waard bent door iets bijzonders te doen? Dan zul je ongetwijfeld complimenten ontvangen. Doe je best om al deze mooie complimenten in je hoofd niet af te doen als irrelevant. Luister juist naar deze positieve opmerkingen, durf ze  te geloven.

Als iemand vindt dat jij een geweldige en inspirerende lezing hebt gegeven dan moet je daar niet aan twijfelen. Dan is dat gewoon zo.

Veel mensen laten klachten en negatieve opmerkingen heel zwaar wegen, en doen complimenten af alsof ze minder waard zijn. Dat kun je veranderen. Gebruik de negatieve opmerkingen om toekomstige verbeterpunten vast te stellen, en gebruik de complimenten om je eigenwaarde te versterken. Je krijgt ze niet voor niets!

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.